PLAVEČ: Samaritáni budú cvičiť odstraňovanie následkov veternej smršte

05.06.2012 Stará Ľubovňa

Plaveč 5. júna (TASR) – Na železničnej stanici v Plavči okres Stará Ľubovňa sa vo štvrtok 7. júna začne trojdňové cvičenie pod názvom Field Training Exercise – FTX '12 PIENINY. Ide o ďalšie z radu medzinárodných cvičení jednotiek rýchleho nasadenia medzinárodného samaritánskeho hnutia, spoločne so samosprávou a zložkami integrovaného záchranného systému.
„Námetom tohtoročného cvičenia bude odstraňovanie následkov silnej veternej smršte, ktorá spôsobila poškodenie väčšieho množstva obytných budov a infraštruktúry. Väčšina obcí je následkom toho bez elektrického prúdu a víchrica spôsobila viacero vážnych dopravných nehôd,“ vysvetľuje prezident Asociácie samaritánov Slovenskej republiky (ASSR) Marcel Sedlačko. K zvládaniu následkov víchrice budú povolaní aj dobrovoľníci z ASSR, ktorí si na pomoc privolajú kolegov z Rakúska.
„Vo štvrtok o 9. hodine sa bude v blízkosti železničnej stanice Plaveč vykonávať záchranná činnosť pri dopravnej nehode vzniknutej v dôsledku víchrice, kde dve osobné vozidlá narazili do odstavenej cisterny, následkom čoho došlo k úniku toxického etylénoxidu,“ doplnil Sedlačko. Vo vozidlách bude simulované väčšie množstvo ľudí s poraneniami a v dôsledku zamorenia nebezpečnou látkou je potrebné vyprostenie zranených príslušníkmi Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v ochranných odevoch. Následne bude potrebná dekontaminácia a odovzdanie zranených osôb zdravotníckym zložkám do hniezda ranených. „Následne bude prebiehať evakuácia obyvateľstva z blízkych obytných domov do pripravených dočasných ubytovacích kapacít, kde samaritáni predstavia model registrácie a umiestnenia do dočasných prístreškov, vrátane kompletnej starostlivosti,“ dodáva Sedlačko. Okrem samaritánov sa cvičenia zúčastnia aj príslušníci HaZZ, policajného zboru, Slovenského červeného kríža, pracovníci Obvodného úradu v Starej Ľubovni a deti zo Základnej školy v Plavči.
Cvičenie bude prebiehať aj v nasledujúcich dňoch, počas ktorých bude cca 50 rakúskych a slovenských samaritánov cvičiť nasadenie v postihnutej oblasti. Budú pátrať po nezvestných a zavalených osobách v ruinách pomocou pátracích psov a videoskopu. Za použitia ťažkej techniky sa budú snažiť dostať k obetiam, tieto ošetria, vyslobodia a transportujú k ďalšiemu ošetreniu. Cvičenie bude prebiehať v denných i nočných hodinách až do 9. júna a samaritánov čaká náročná previerka fyzickej ale predovšetkým psychickej kondície. Nevyhnutné bude podľa Sedlačka vyrovnať sa s minimálnym hygienickým štandardom, cvičiaci budú ubytovaní v stanoch, nútení prežiť bez vonkajšej podpory a súčasne vykonávať náročné záchranné operácie v okolí. Cieľom tohto ale aj podobných cvičení, ktoré samaritáni pravidelne minimálne raz ročne absolvujú, je po fyzickej, psychickej, ale aj vedomostnej stránke pripraviť sa na možný zásah kdekoľvek vo svete.
 

Vyberte región